Other

HJÆLP! Jeg skal giftes lige om lidt…



Er der kun få uger til dit bryllup?
Har du følelsen i maven af både at være spændt, glæde dig helt vildt og samtidig næsten angst for om du har husket det hele?
Bare rolig – det er helt normalt. At planlægge et bryllup – uanset størrelse, sted, antal gæster og alt det andet – er en stor opgave, som gør at du kommer ud for at skulle løse opgaver som du ikke har prøvet at håndtere før. Selv jeg, som professionel bryllupsarrangør, fik sommerfugle i maven og nervøse trækninger da jeg planlagde mit eget bryllup. For selvom man har prøvet det mange gange, er der noget andet på spil når det er én selv.
Så her i den sidste “sprint” lige op til brylluppet er det vigtigste at holde fokus og ikke lade sig overvælde af opgaverne. Dit bryllup skal være en god oplevelse hele vejen.
Derfor har jeg her samlet 18 gode råd, der både får dig i mål med den sidste planlægning OG gør det til en god oplevelse.

1: Ryd op og organiser.

Ok, det lyder da mega kedeligt – men bare rolig, der er ikke i dit hjem. Men i dine noter, “to do” lister og alle de små gule sedler, noter på telefonen, regneak på computeren, mails i din ind-box og hvad du nu ellers har fået produceret i løbet af din planlægning. Saml alt på èt sted og kun 1 seddel/mail/regneark af hver! Selvfølgelig i den nyeste version. Det giver overblik, og er der løse ender, vil du også bedre kunne identificere dem og løse dem.

 

2: Endnu en to-do-liste, suk!

Ja, desværre – det er nødvendigt. Men jeg lover at det bliver den sidste (og det skal du også love dig selv). En sidste to-do-liste opsumerer hvilke opgaver der mangler at blive gjort. Når alle punkter er skrevet op, så skal du prioritere dem i rækkefølge. Listen skal starte med de opgaver som tager længst tid, samt dem hvor du skal vente på svar fra andre. Listen skal slutte med de ting som skal gøres dagen før brylluppet. Du skal aldring have ting på listen på selve bryllupsdagen – ikke til dig selv og (næsten) heller ikke til din tilkommende. Hvis du har opgaver der skal gøres på dagen skal de uddelegeres. Du kan og skal ikke nå det selv. Punktum. På selve bryllupsdagen har du måske lige fået ordnet negle og de skal helst ikke ødelægges, du har ikke mulighed for at komme i bad igen, hvis du kommer til at svede og desuden skal du håndtere 10.000 sommerfugle i maven, og det er bestemt ikke den bedste forudsætning for at være klar til at løse sidste øjebliks opgaver.

 

3: Uddeligér, uddeligér, uddeligér.

Nu har du prioriteret din to-do-liste – så nu skal den uddeligeres. Det er ikke meningen at du selv skal stå med alle de opgaver (for indrøm det – det er blevet en laaaannnng liste). Det er også nu du skal have din kæreste på banen – det er jo også hans bryllup. Men husk lige at sætte en deadline på hver opgave, for ellers gør han det hele dagen før brylluppet, og det vil give dig mere stress end hjælp, ikke sandt? Du kan også sagtens uddeligere  til venner og familie – de fleste vil med glæde hjælpe og føler sig endnu mere vigtige når de får lov til at være så tæt indvolveret i jeres bryllup. Men hav lige folks talenter for øje når du uddelegerer. Det nytter ikke noget at faster Hanne skal lave blomster hvis hun aldrig har prøvet det før.

 

4: Hyggesnak med leverandørerne – det betaler sig.

2-4 uger før brylluppet skal alle leverandøraftaler genbekræftiges, og der skal tjekkes op på at alt er som aftalt  – både tid, sted, farver m.m. Men ingen – og specielt ikke professionelle – bryder sig om at blive kontrolleret. Så for at undgå at du virker som en bridezilla, der ikke stoler på sine leverandører, skal du ringe og hyggesnakke med dem. En god start er at rose, og fortælle hvor meget du glæder dig til at tage imod deres varer/services, og så langsomt under samtalen får du flettet ind om I har samme notater om tid og sted, osv. Ved at ringe til dem, får du menneskeliggjort din ordre og bliver “top of mind” hos dem, hvilket betyder at de kan huske dig og din ordre, og vil gå den ekstra mil for dig på din bryllupsdag. Hvis der er tilretninger til din ordre skal du huske at bede om at få en revideret ordrebekræftelse.

 

5:Betal kun for dem som rent faktisk kommer til brylluppet.

Det er også nu du skal angive dit endelige antal gæster. Din oprindelige ordre lød måske på 60 gæster, men nu er I måske kun 53, og så er det ærgerligt at skulle betale for de 60. Det er specielt på ordre med mad, vin, overnatning og transport, hvor det kan have en afgørende betydning. Husk at bede om at få en ny bekræftelse med det rigtige antal gæster, så der ikke er noget at være i tvivl om når du modtager regningen.

6: Brug de professionelles erfaring.

Dine professionelle leverandører har prøvet det her med bryllupper mange gange før – så hvorfor ikke spørge dem om de ser noget de synes der mangler? enten i din bestilling eller i det hele taget. Har du fx. glemt at tage højde for allergier? Det kan din kok hjælpe dig med. Det kan også være at din chauffør synes at din tidsplan for køreturen mellem kirken og feststedet er alt for stram. Lyt til deres erfaringer, og brug dem du synes giver mening for dit bryllup.

7: Få et par friske øjne på din plan.

Det er altid en god idé at få en anden til at se din planlægning, tidsplan m.m. igennem her til sidst. At få et par “friske øjne” kan hurtigt se om der mangler noget. Men lad nu ikke din bryllupsplanlægning blive udsat for alle andres meninger og holdninger til “sådan plejer vi at gøre”. Det er dit bryllup og det er dig der bestemmer. Så vælg en betroet veninde – gerne én som selv er blevet gift inden for en kortere årrække.

8: DIY – ja tak – hvis du gør det smart!

Næsten alle bryllupper har en eller anden form for “gør det selv” opgave og det er også det som er med til at gøre dit bryllup personligt. Men har du 10 tommelfingre, så kan det være noget af en opgave at kaste sig over. Her kan du jo være smart og lave en hyggeaften for veninderne med god mad og vin, og så sætte alle i gang med at klippe og klistre – så er den opgave hurtigt klaret.

9: Sig nej tak til for meget DIY.

DIY projekter skal gøres i god tid og ikke aftenen i forvejen. For mange gør-det-selv projekter vil drukne dig i arbejde. Grunden til, at det tager ekstra lang tid at lave DIY projekter til et bryllup, er at det ofte er ting hvor der skal være én til hver gæst. Så man laver ikke lige 75 flotte hjemmeklippede æsker på en aften. Så vælg dine projekter med omhu, få hjælp og begynd i god tid med et begrænset antal DIY projekter.

10: Traditioner

Dem er er mange af – specielt til et bryllup. Spørg jer selv om hvilke traditioner der skal med til jeres bryllup og meld klart ud til venner og familie, hvad I ønsker og ikke ønsker. Det er ærgelig for både jer, og dem som har brugt lang tid på at forberede en tradition, som f.eks. en gammeldags æresport, hvis I grundlæggende ikke ville have en. Og vær vis på at hvis der er noget man “plejer” at gøre i jeres familier, så kommer det også til at ske til jeres bryllup. Omvendt skal I også vælge jeres kampe – det ødelægger måske ikke jeres smarte by-bryllup, at svigermor lægger en hestesko i kirkedøren I skal samle op for held og lykke.

11: Prøv vielsen

Lav en generalprøve på vielsen med alle der deltager i ceremonien – både far, brudepiger og -svende. Det giver større tryghed på dagen, da alle ved hvad de skal gøre. Og nej, det behøver ikke være i selve kirken. Det kan bare være hjemme på stuegulvet.

12: Vælg en betroet “medarbejder”.

På selve bryllupsdagen har I travlt med at være værter og hygge jer med gæsterne. Så sørg for på forhånd at vælge og aftale med en af jeres gæster, at han eller hun er jeres “betroede go-to-person” på selve bryllupsdagen. En som kan håndtere småproblemer og hvis der er spørgsmål fra leverandørerne. Det er vigtigt, at I giver jeres “Go-to person” carte blanc til at tage beslutninger for jer. Så kan I bedre nyde dagen, uden hele tiden at skulle forlade jeres gæster.

Det er også en god ide at give jeres leverandører denne persons telefonnummer i tilfælde af at de ikke kan finde vej, holder i kø og bliver forsinket – eller hvad der nu kan opstå af små nødstilfælde. Og nej, det skal IKKE være jers toastmaster – han/hun har nok at lave.

13: Drikkepenge og betalinger på dagen

Skal I give drikkepenge? Det er helt op til jer selv, men hvis I skal, skal det forberedes. Det samme gælder med betalinger på dagen – det kan være for mad og drikkevarer eller andre ting, der skal betales ved levering. Det skal I selvfølgelig ikke stå med selv, og det er her jeres “go-to person” igen kommer ind i billedet. Det er ikke særlig romantisk hvis gommen hele tiden sukkende skal tage dankortet frem. Men overlad kortet til jeres betroede medarbejder – og er det kontanter så sørg for at have hævet og kom de aftalte beløb i kuverter hvorpå der er skrevet hvem hver kuvert er til. Og skal der være til drikkepenge, skal de også være afmålt og i kuverter, så I stadig har styr på hvem og hvor meget hver især får.

14: Bordplan

Det kan være noget af et puslespil at få en bordplan til at gå op. Så begynd på bordplanen i god tid, gerne 2-4 uger før. Men lav ikke den endelige plan så tidligt – men lav det som en flytbar plan med plads til ændringer. For der kommer ændringer! Kusine Ane kan ikke tåle synet af din farbror, og din bedste ven vil gerne sidde sammen med din kærestes søde kammerat fra studietiden, og pludselig er der et afbud og så ramler hele planen. Så vent med den endelige fine færdigtrykte/lavede plan til et par dage før brylluppet og accepter hvis der stadig sker ændringer.

15: Klargør takkekort

Ja, det skal gøres nu og ikke efter brylluppet. Det gælder både kort, kuverter, adresser og porto, som du skal have klar. Du kan godt medsende et bryllupsbillede, hvis du bruger et som dine gæster har taget. Alternativt skal du vente på dem fra fotografen, men hvis du vil have dem afsted før i tager på bryllupsrejse, så skal du nok vælge et af gæsternes billeder.

16: Pas på!

Endelig en ting som du IKKE skal gøre inden brylluppet. Du skal nemlig ikke ændre jeres pas, hvis I skal på bryllupsrejse lige efter brylluppet. Selvom I højst sandynligt får nyt efternavn(e) under vielsen, så skal I rejse med jeres “gamle” efternavn(e). Først når I har vielsesattesten kan I få ændret jeres pas, og et pas tager op til 3 uger at få lavet. Så det kan I vente med til I kommer hjem. Men derfor er det også vigtigt når I bestiller rejsen at gøre det i jeres oprindelig navne, så pas og billetter er enslydende. Ellers kan I risikere at blive afvist – specielt ved flyvninger.

17. Tidsbegræns dig selv.

Skal I selv stå for forberedelserne dagen før – f.eks. borddækning, blomsterdekorationer, oppyntning m.m. så er det vigtig at du  – inden I går igang – har en aftale om hvad tid du senest stopper med arbejdet. F.eks. kl. 18.00 så du har tid til at spise et ordenligt måltid, slappe af og komme tidligt i seng, så du er frisk og veludhvilet på din store dag. Når du står midt i forberedelserne, vil du føle at der altid lige er noget du kan gøre lidt bedre, så derfor er det vigtigt at have en deadline, hvor nok er nok.

18. Nyd det – det er snart slut.

Planlægningen er en meget større del end selve brylluppet – i hverfald regnet i tid og arbejdsindsats. Selve bryllupsdagen vil føles som et splitsekund i forhold til de mange måneder – måske år, du har planlagt i. Så nyd den her sidste planlægning. Gør det til en god oplevelse ved at vælge dine kampe. Vælg de sjove opgaver – og bed om hjælp til de mindre sjove, hyr nogle professionelle til det du ikke selv har erfaring med, og slet de opgaver fra din bryllupsplanlægning du hader.

Hvis du efter dit bryllup indtræder i hverdagens trummerum igen – men nu uden at have din bryllupsplanlægning at tage dig af, kan det være at du bliver ramt af fænomenet wedding-blues. En tomhedsfølelse fordi der ikke længere skal planlægges bryllup. Så er du velkommen til stadig at følge med her på bloggen og dele dit bryllup, dine erfaringer, minder og tanker med os :o)

Rigtigt god sidste planlægning

Stine

Related Post

Påvirker Coronavirus mit bryllup?

Hvilke konsekvenser har coronavirussen for dit bryllup? få vores råd til at tackle det her.

Brudens dag 4. marts i Aarhus

Til eventet Brudens dag i Aarhus kan du se de flotte skræddersyede brudekjoler fra Buch Couture.

Du er førstevælger – få 60% rabat på entré

Få 60% rabat din billet til bryllupsmessen i Nordsjælland 13. september 2020.

Get the look fra Løvens hule

Se looket fra Løvens hule her og hvormange du kan spare som medlem.

Forkæl dig selv med bride-to-be gaveæske

Kom godt i gang med din planlægning med en bride2be gaveæske.

10 must-have bryllupstraditioner

Et bryllup er nok den begivenhed i livet som har fleste traditioner, og bryllupstraditioner er også det, der gør det fantastisk at holde bryllup.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.