Other
Påvirker Coronavirus mit bryllup?
Coronavirus gør, at vi lige nu står i en helt uprøvet situation grundet nedlukning af det meste af Danmark.
Allerede nu oplever vi hos Bridenista flere brudepar der bekymrede for, hvad der sker med deres bryllupper, og om de tør fortsætte planlægningen.
Men efter et krisemøde er meldingen fra folkekirken klar – bryllupper kan stadig afholdes i kirken, men man opfordres til at begrænse antallet af gæster til under den tilladte grænse på 100 personer. De fleste bryllupper i Danmark er sjældent meget større, så alt andet lige vil en vielse i kirken stadig kunne gennemføres. Du kan læse mere om folkekirkens coronavirus tiltag her.
Som kommende brud tænker du sikkert en hel del mere på det festlige aspekt af brylluppet.
Kan vi overhovedet holde bryllupsfest?
Her er der stor forskel på om du skal giftes om 2, 6 eller flere måneder.
Hvad du som bride-to-be skal være opmærksom på i hver af de to scenarier, har vi prøvet at give et overblik over her.
Lad os starte med hvis du har planlagt bryllup om mindre end 2 måneder.
Bryllup om mindre end 2 måneder
Der hvor udfordringen kan opstå for alvor er, hvis du har booket bryllupsfesten på en restaurant, slot/herregård, hotel, kro el.lign. Her er andre gæster som regel også til stede, og som situationen ser ud lige pt. frarådes det at samle mere end 100 personer. Alle kategorier af restauranter, hoteller, barer m.m. risikerer at få et påbud om at lukke i en periode. Men det er altså kun 14 dage lige nu, så skal du først giftes senere er der ingen grund til frygt for ikke at kunne gennemføre brylluppet.
Men selvom forbuddet ophæves vil situationen måske se anderledes ud hos restauratørerne. Så her er vores anbefaling.
- accepter ændringer i f.eks menu og blomster. Det kan blive svært at skaffe specielle fødevarer særligt fra Sydeuropa, og det gælder også blomster.
- vælg mere lokale råvarer og farver på blomster istedet for specifikke blomstertyper. Du kan også vælge de top trendy tørrede blomster som fås mange steder.
MEN vi kommer ikke igennem den her krise uden, at det har omkostninger. Det som vi ikke kender er omfanget af følgevirkningerne på de her 14 dage – eller måske længere tid – som vil medføre store konsekvenser for alle brancher – desværre også bryllupsbranchen.
Det kan være ophobning af events som skal afholdes oveni hinanden (husk på, at rigtig mange konfirmationer nok bliver ramt og derfor flyttet længere hen i maj/juni), likviditetsproblemer i virksomhederne samt manglende varer grundet begrænset bevægelighed i transportsektoren og reduceret produktion i udlandet. Særligt de ting som normalt produceres i Kina kan blive hårdt ramt.
Mere end 2 måneder til bryllup
Så hvad kan du gøre for at sikre dit bryllup hvis du har mere end 2 måneder til?
- tjek dine aftaler/skriftlige kontrakter med dine leverandører. Hvilke rettigheder har du i tilfælde af aflysninger, ændringer osv. Husk at det her IKKE er nogens skyld, og saglig dialog er den bedste vej frem – I er begge ansvarlige for få det til at fungere på bedste vis.
- slå koldt vand i blodet, men følg dine leverandører nøje. Dit bryllup bliver sikkert som planlagt, men følg med i om leverandøren ændrer adfærd – pludselig bliver stille på sociale medier el. lign. Det kan være et krisetegn.
- lav en plan B for jeres “must have” leverandører. Hvad gør I hvis fotografen er syg og kan festen flyttes evt. hjem til nogle i familien, hvis feststedet skulle være lukket.
- betal depositum for at sikre jer reservationen på datoen – men se om du kan forhandle det ned i et minimum, og undgå at betale restbeløbet før end 2-4 uger før brylluppet.
- accepter små ændringer i dine bestillinger – det kan være svært at skaffe de helt samme varer i lang tid efter, at det meste af Europa og verdens produktion og forsendelser går i stå. Med bed din leverandør om at være ærlig omkring dem, så det ikke kommer som en overraskelse på dagen.
Hvilke områder af din planlægning skal du være særlig opmærksom på?
- hvis du venter på varer fra udlandet – særligt Kina, kan der være store forsinkelser på leveringen. Hvis du kan afbestille så gør det og find en erstatning som du kan finde fysisk i dit nærområde. Så er du sikker på at få det.
- brudekjoler som ikke er kommet hjem i kjolebutikken endnu: Mange brudekjoler kommer fra Spanien og bliver syet i Kina. Tjek med din kjolebutik og forhør dig om hvorfra din kjole kommer og hvor lang ekstra leveringstid de forventer. Produktionen i Kina er allerede langsomt på vej op igen, så din kjole skal nok komme – det bliver måske bare lidt senere end forventet. Er du i tvivl, så kontakt din brudekjolebutik.
Det skal du IKKE gøre
- lad være med at kime dine leverandører ned, hvis der er lang tid til dit bryllup og du har styr på overstående punkter. De har travlt nok i forvejen med at tilpasse sig denne nye situation, og det hele kan være tilbage til normalen, når det bliver din tid til at holde bryllup.
- tillad længere svartid. Dine leverandører kan være små soloselvstændige som har 10.000 ekstra ting at se til lige nu, måske passer de samtidig deres børn og kommer vi senere hen på sommeren, så har nogen har måske været nødt til at fyre den hjælp de havde, for at holde gang i forretningen.
- aflys IKKE for at “være på den sikre side” med mindre der er meget kort tid til dit bryllup. Når du aflyser, giver du datoen fri og med de mange aflysninger vi ser på arrangementer i øjeblikket, kan du være sikker på at nogle andre snupper datoen, hvis du giver den fri.
- lad være med at tilbageholde indbetalinger – det dræner leverandørernes kasser og er den sikre vej til aflysninger. Hellere få en udvidet kontrakt, der siger noget om dine muligheder for tilbagebetaling, hvis aflysning bliver nødvendig.
- stop ikke din planlægning. Livet vil gå videre efter coronavirus, og de fleste 2020 bryllupper hen over sommeren vil bliver afholdt præcis som planlagt.
Hvad gør du, hvis aflysning rammer
- prøv altid om du kan få flyttet dagen til en anden dato, så dine indbetalte penge ikke er tabte. Ja, det er ikke sjov at skulle vente et år med at holde bryllup, men det er bedre end at tabe alle pengene og ikke få et bryllup overhovedet.
Blogposten er udgivet den 12. marts 2020. Regler og retningslinjer ændrer sig løbende, så tjek altid den opdaterede information, så vi alle kan passe på hinanden: https://www.sst.dk/da/corona