Other

Brudebuketter med et strejf af julDu kender måske kun julestjerner fra supermarkedet ofte som røde miniplanter. Men vidste du, at julestjerner kommer i et utal af størrelser, farver og faconer? Hvide, laksefarvede, bordeaux, spættede, bølgede, takkede og med krøllede blade, og selvfølgelig også i den traditionelle smukke røde julefarve. Der findes i dag ca. 200 sorter, og der kommer stadig flere til.

Den 12. december fejres Julestjernernes Dag i flere europæiske lande og USA under navnet Poinsettia-dag. Dagen er opkaldt efter Joel Poinsett, der var den første amerikanske ambassadør i Mexico og fader til julestjernens udbredelse.

Derfor vil vi naturligvis vise dig, hvordan du på smukkeste vis kan bruge julestjerner i din brudebuket.

 

Afskårne julestjerner

Julestjerner er ikke kun flotte som stueplanter, men kan bruges som afskårne i en brudebuket, vase eller dekoration.

Når du klipper julestjerner over, er det vigtigt at stoppe den mælkehvide plantesaft hurtigt. Det sker ved at holde den nyklippede stilk i 60 grader varmt i 5 sekunder. Herefter sætter du stilken i koldt vand tilsat holdbarhedsmiddel. Eller hold den afklippede ende i flammen over et sterinlys. Afklippede julestjerner holder overraskende længe og kan bevare den flotte farve i ca. to uger.

Se også HER, hvordan vi har lavet en adventskrans med julestjerner.

Og skal du lige imponere din kommende svigermor juleaften med lidt nørdet viden om julestjerner, så læser du bare videre her:

Julestjernen er en planteart i vortemælkfamilien hjemmehørende i Mexico, hvor den er en stor halvbusk. Ved forædling er der fremelsket lave, urteagtige former, der er populære som stueplanter i Danmark, især til jul. Blomsterne er uanseelige og samlet i såkaldte blomsterkopper, men omgivet af store højblade, der er røde hos den vilde art, mens de undertiden også er hvide, rosa eller tofarvede hos de dyrkede former. En af grundene til at julestjernen er blevet en populær juleblomst er, at den blomstrer i december helt af sig selv.

Det er de færreste, der er klar over, at de julestjerner, de køber i tiden op til jul, har startet tilværelsen i Afrika. ”En lille nisse rejste …” lyder den gamle børnevise, som – for at blive i julebilledet – ville uden videre kunne omskrives til ”En lille stikling rejste …”, når det handler om de julestjerner, der kan købes i butikkerne til jul.

Inden julestjernerne når så vidt, er der gået en længere proces forud. Moderplanterne kommer fra Afrika. Selvom de to vigtigste julestjerneforædlere er på tyske hænder, dyrkes moderplanterne typisk i gartnerier i fx Etiopien og Kenya, hvor der er dejlig varmt, og hvor man ikke skal bekymre sig om fyringsanlæg og energipriser. Så snart stiklingerne er blevet snittet af, kommer de på køl, pakkes i kasser og sendes derefter med fly til Tyskland. Derfra fragtes de videre til Danmark i lastbiler med køleanlæg. Der må højst gå fire dage fra det øjeblik, stiklingen snittes af, til den står ude hos den danske gartner.

Ude i gartnerierne plantes stiklingerne i potter og skal nu slå rødder og vokse sig større indtil næste punkt på rejsen fra stikling til færdig plante. Snitning og potning foregår senest i sommerhalvåret, for at være klar til julehandelen – lige efter efterårsferien. I løbet af oktober begynder julestjernen at få sin karakteristiske røde farve. Mange tror, at det øverste røde af julestjernen er blomsterne, men det er plantens højblade, som er blevet røde – planten har med et fagudtryk ”induceret”.

Blogposten er lavet i samarbejde med Stars for Europe.

Related Post

Crafts from the heart – 3 DIY Valentines kort

Den 14. februar er det Valentines dag. Skal du giftes er det den perfekte dag at give et kort til din elskede eller dine brudepiger.

Bridenista guide: Find stilen med moodboards

Sådan laver du moodboards og bruger dem til, at din bryllupsstil.

Bryllupstema: Funky colours

Hvem siger et bryllup skal være hvidt eller pastel? Er du vild med farver....

3 wedding styles from London

Se de fedeste wedding styles vi spottede i London.

Autumn wedding styles

Se hvordan du styler dit efterårsbryllup.

Festligt festpynt

Vi elsker bare pynt i alle former og farver. Det er så festligt at se på, og den rigtige pynt kan gøre et flot lokale endnu flottere, eller du kan bruge det til at skjule ting med. Men uanset hvad...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.